Bugünkü yazımızda biraz mesleğimize dönmek istiyoruz. Hepimiz tarımcıyız. Tarımla uğraşıyoruz. Kazancımızın büyük bir bölümünü aynı kanaldan kazanıyoruz. Arada bir çiftçi olarak daha iyisini bilmek, yapmak açısından benzer bilgilere ihtiyacımız olmaktadır.
Yapmış olduğumuz masrafları karşılamak, daha fazla ürün almak, daha fazla para kazanmak adına mutlaka işimizi bilerek yapmak zorundayız. Yoksa yapmakta olduğumuz tarım;
geleneksel tarımdır.Atadan gelen, hesapsız, verimli olmayan tarımdır. Harcamış olduğumuz emeklerimizin boşa gitmekte olduğu tarımdır. Gelirini giderini düşünmeden yaptığımız tarımdır. Bunun sonucu ise zararına bir uğraşıdır.
Geçtiğimiz günlerde çiftçimizin gözü hep tarlalarındaydı. Bir an önce hasat-harmanı tamamlayayım. Ürünümü kaldırıp, paraya çevireyim düşüncesi vardı. İyisiyle, kötüsüyle bu iş yapıldı. Ürünler paraya çevrildi. Alındı veya satıldı. Bu iş bitti. Şimdi çiftçimizin gözü yine tarlaya çevrildi. Ekim işi yapılacak. Tarlaya tohum atılacak.
Esas amaç şudur: Tohum yatağını iyi hazırlamak, Toprağın ekime uygun anını yakalamak (tavlı bir tohum yatağını bulmak) ,zamanında ekim yapmak. En önemlisi de iyi tohumluk kullanmaktır. Bu günkü yazımızda vurgulamak istediğimiz de tohumluk konusudur.
Çiftçilik çok riskli bir yatırımdır. Amaç daha çok verim almaktır. Ama iyi verim alabilmek için bir takım şartların iyi olması lazımdır. Mesela zamanında yağış, doğru sürüm yapmak, toprağın istediği gübreyi zamanında vermek, anormal hava şartlarında zarar görmemek, doğru bir zirai mücadele gibi şartların yanında, iyi bir tohumluk kullanmak; bunların en önemlilerinden birisidir. Saydığım koşulların hepsinin de uygun bir pozisyonda olması; bizim verimli bir üretim yapmamızı sağlar. Saydığım şartlardan istenmeyen bir terslik olduğu zaman; verimde düşmeler olacaktır.
Verimlilik için iyi bir tohum çok önemlidir. Verimin artmasını sağlar. Daha fazla ürün alarak daha çok para kazanırız. Emeklerimiz boşa gitmemesini sağlarız.
Tohum; ektiğimiz ürünün karakterini taşıyan küçük bir canlıdır. Toprağa atılıp, şartlar uygun olduğunda çimlenerek toprağa tutunmasını sağlayan küçük bir canlıyı içerisinde taşır. Yani içerisinde kabuklarla kaplı bir canlı muhafaza eden, yetiştirmek istediğimiz ürünün karakterini taşıyan, bire on, onbeş, yirmi… Gibi çoğalan özelliğindeki bir materyaldir. İyi bir tohumluk kullanımındaki esas amaç; verimi yükseltmektir. Beğenmediğimiz çeşit yerine bize uygun çeşidi elde etmektir. Tohumluk içerisindeki yabancı maddeler, yabancı tohumlardan kurtulmaktır. Daha çok miktarda ve daha çok verim veren saf ürün elde etmek esas amaçtır. Demek ki yetiştiriciliğin verimli olması açısından en önemli şeylerden birisi iyi bir tohumluk kullanmaktır.
Nasıl olmalıdır? Çimlenme gücü yüksek olmalıdır. Topraktan çıkışı güçlü olmalıdır. Kendi çeşidinin özelliğini taşımalıdır. Birim alandan daha çok miktarda mahsul alınmasını sağlamalıdır. Pazarın istediği özellikte olmalıdır. İyi bir tohumluk, hastalıklara dayanıklı olmalıdır. Zararlılardan fazla etkilenmemelidir. Kurağa dayanıklı olmalıdır. Çeşit özelliğini birkaç yılda kaybetmemelidir. (Mesela yeni aldığımız buğday tohumluklarının birkaç yıl sonra çeşit özelliğini kaybetmesi gibi. Sarı buğday diye tabir ettiğimiz bazı makarnalık buğdayların kısa zamanda dönme yapması, istenmeyen çeşitlerin karışması gibi bazı özellikler istenmeyen özelliklerdir). İçerisinde ot tohumu, taş, toprak, yabancı çeşit tohumları bulunmamalıdır. Bölgemize uyum sağlayan çeşitler olmalıdır. Belli başlı özellikler bunlardır. Tohumluk seçiminde en dikkat edilmesi gereken özelliklerdir.
Mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalıyız. Sertifikalı tohumluk demek; Bir tohumun fiziksel, genetik ve biyolojik olarak incelenmesidir. Yukarıda saymağa çalıştığımız tohumluk özelliklerini üzerinde barındıran yapıdaki tohum demektir. Tarım Bakanlığı yetkililerince özellileri incelenmiş ve Teknik elemanlardan okey almış, hatta belgelenmiş tohumluk demektir. Tohumluk seçiminde sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir.
Çünkü iyi bir tohumluk yüksek verim alma açısından en önemli etkenlerden birisidir.
Herkese bereketli günler dileği ile…

0 yorum:
Yorum Gönder