Pancarın şekeri çok tatlıdır. Ulus olarak bol miktarda tüketmekte olduğumuz beyazlardan birisidir. Doktorlar fazla tüketilmemesini ikaz eder durular. Ama biz tatlılarıyla övünen bir milletizdir. Kadayıfları, baklavaları, sütlaçları ve çikolatalarıyla meşhur bir ülkenin evlatları olduğumuzu her zaman bol tatlı yiyerek belli ederiz. Aslında insana yararlı bir enerji maddesidir.
Her yiyecekte olduğu gibi haddi aşmamak lazımdır.
İşin şakası bir tarafa;
Havaların soğuduğu, yağışların her gün yağdığı bu günlerde pancarın hasatı yapılmaktadır. Hasatı yapılan pancar; şeker şirketinin alım yerlerine bin bir meşakkatle teslim edilmektedir. Meşakkat dedim. Çünkü her şeyden önce pancarın hasatı ya karlı havaya, ya da soğuk havaya denk gelir. İşçiliği çok zordur. Yağmur, çamur demeden tarlalardan sökülüp, temizlenip, arabaya yüklenip, alım yapan şirketlerin alım yerlerine ulaştırılmak zorunluluğu vardır. Topraktan sökülen pancarın yaprağının temizlenmesi, çamurunun temizlenmesi akşama kadar soğuk toprakta oturularak yapılır. Yeterince temiz olmazsa ilgili alım birimi tarafından fazla fire düşülür. Bunun sonucu olarak pancardan alacağımız para azalır… Yani pancarın işçiliği bir şekilde hastalığa da davet demektir…
Belki çiftçilerimiz bölge olarak verimli bir ürün olması açısından pancarı tercih ederler. Ama pancardaki kuralcılık pancar ekiminde de vardır. İstediğin kadar pancar ekemezsin. Alım şirketlerinin kurallarına uymak zorundasındır. Pancarla ilgili birtakım ekim, söküm kurallarını her zaman alım şirketi belirler. Her ekicinin bir kotası vardır. Kotayı aşarsan fazlalık olan ürünü düşük fiyata verirsin. Kota düşük gelirse, düşük kotayı da tamamlamak zorundasındır. Teslim etmiş olduğun pancarın parasını altı ay sonra almak gibi bir kuralda neredeyse her yıl vardır. Bir iki avans, şeker, gübre gibi yardımlar vardır ama yeterli değildir. Vesselam pancarın şekerinin tadı böyle çıkar.
Olaya başka açıdan bakmaya çalışırsak; Tarımdaki işsizliğe çözüm yönünden yararlı bir iştir pancar üretimi. Çünkü çapası, sulaması, sökümü, kesimi, nakliyesi çok işçilik isteyen bir sektördür. Yani işsizliğe az da olsa bir çözüm gibi görünür. Son yıllarda ekim alanlarının kısıtlanması, şeker fabrikalarının özelleşmesi, tatlandırıcı ithalatı, şeker kamışı şekeri ithalatı gibi politikalar; Pancar ekim sahalarını daraltmıştır. Cumhuriyet kurulduğunda kendi şekerini ithal etmekte olan ülke; Uşak Şeker Fabrikası, Alpulu Şeker Fabrikası, Eskişehir Şeker Fabrikalarını kurarak şeker ithalatını durdurmayı başarmıştır. Arkasından Afyon, Kütahya, Konya, Tokat, Muş gibi burada adları aklımıza gelmeyen bir sürü şeker fabrikalarını kurarak; hem şeker satar bir ülke olmuştur. Hem de bu fabrikalarda bir sürü genç insan iş bularak çalışmıştır.
Şeker pancarı ekiminde ekim nöbeti uygulanır. Yani bir yere ancak 4 yılda bir pancar ekebilirsin. Tarımsal açıdan doğru bir uygulamadır. Pancar güçlü bir bitkidir. Topraktan çok şeyler alır. Her yıl aynı yere pancar ekimi demek; pancarla ilgili hastalıkların yaygınlaşması demektir. Gelecek yıllarda pancarın verimsizleşmesine davetiye çıkarmak demektir. Mesela Nevşehir’de her yıl bol miktarda ekilen patatesin akıbetini herkes bilmektedir. Nevşehirdeki tarlalarda kanser vardır. Oralarda patates üretimi yasaklanmıştır. Pancar üretimi özelleştikten sonra; artık ekim nöbetine uyulmamaktadır. İsteyen, istediği yere pancar ekebilmektedir. Allah korusun aynı şey pancar üretim alanlarına da gelme olasılığını artırmaktadır. Yani pancar ekim alanlarının, Nevşehir’in patates alanlarına benzeyeceği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu konuda bu günden tedbir alınmalıdır.
Bölgemizin en verimli ürünlerinden birisi olan pancarın zorlukları ne kadar çok olsa da biz onu yine de çok severiz. Her türlü meşakkate rağmen yine ekeriz. Yağmur demeden, soğuk demeden, kar demeden zorluklarına katlanırız. Çünkü bölgemizin en verimli ürünlerinden birisidir. Verimi yüksektir. Şekeri tatlıdır. Bizler evlerimize çuvalla şeker, tenekeyle yağ, çuval çuval un koymazsak rahat uyuyamayız. Pancarın şekeri ne kadar zor elde edilirse de, üç beyazların zararı çok olsa da biz onlarsız yapamayız.
Yeter ki pancar üretiminde bizi engellemesinler. Ekiminde, çapasında, sökümünde, tesliminde şartları kolaylaştırsınlar.
Biz şekerin hammaddesini sağlayan şeker pancarını insan sağlığına uygun şekilde üretmesini biliriz.
Havaların soğuk ve yağışlı olduğu pancar söküm günlerinde bütün çiftçilerimize kolaylıklar dilerim

0 yorum:
Yorum Gönder